fredag 1 juni 2012

Tankeläsaren

Ett kort och lite äldre recension. Har inte skrivit så mycket och känner inte att jag kan skriva en riktig recension nu eftersom det var ett tag sedan jag läste den. Kan i alla fall säga att den är en av mina favoritböcker :)


De utvalda : tankeläsaren (ungdom) (kartonnage)Titel: Tankeläsaren
Original titel: Graceling
Författare: Kristin Cashore
Serie: De utvalda
Språk: svenska
Översättare: Carina Jansson
Utkommen: 2011-03-21
Förlag: Bokförlaget Semic
Sidor: 479
Del: 1

Handling
Boken handlar om artonåriga Katsa. Hon lever i en värld med sju kungadömen, där vissa ovanliga barn föds som så kallade "särlingar", med olikfärgade ögon. Ett barn med olikfärgade ögon har en särskild gåva, och föräldrarna måste lämna sitt begåvade barn till landets kung. Katsas gåva är dödandets gåva, så hon har vuxit upp vid kungens hov och utnyttjas som torped. Hon skickas ut på uppdrag att hota, lemlästa eller döda kungens fiender. 

Allt förändras när hon möter den unge prins Po, som också är en särling. Han har tankeläsandets gåva. Kärlek uppstår, och tillsammans ger de sig ut för att störta en ondskefull kung. De upptäcker också oanade sanningar om sig själva - har Katsa verkligen dödandets gåva eller är hennes talanger egentligen till för något annat ...? Och hur ska de kunna störta en kung som har gåvan att kontrollera andra människor? 

Recension
Jag tycker boken var jättebra. Kan då inte komma på något som var dåligt med den.

Karaktärer
Katsa
Katsa är en så cool karaktär. Hon är stark och modig och massor annat.

Po
Älskar Po. Han är ju bara för mys C:

Bokomslag
Har det här bokomslaget, men tycker vuxenomslaget är mycket snyggare.

Titel
Tycker titeln avslöjar lite för mycket.

Betyg 10/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar